Joey DeMaio Eddie Trunkin haastateltavana

Manowar Joey Demaio

Legendaarinen Eddie Trunk haastatteli Joey DeMaioa syyskuun viimeisenä päivänä juontamassaan Eddie Trunk Rocksissa – yhdessä Yhdysvaltojen suosituimmista heavy metal ja hard rock -radio-ohjelmista. Puolituntisen haastattelun aikana Eddie ja Joey paneutuivat moniin asioihin, kuten Manowarin keikkoihin Yhdysvalloissa, keikkapromoottoreihin, Battle Hymnsin uudelleenäänitykseen, Scott Columbuksen poismenoon, Ronnie James Dioon, Eric Adamsiin laulajana, uuteen Auro3D-ääniteknologiaan ja Manowarin alkuaikoihin.

Alla muutamia kohtia haastattelusta vapaasti suomennettuna.

Amerikkalaiset fanit haluavat tietää, miksi Manowar ei keikkaile yhtä paljon Yhdysvalloissa kuin muualla maailmassa; johtuuko se yleisön koosta ja kysynnästä, vai onko siihen muita syitä?

Emme ole perseennuolijoita, ja sitä juuri täytyy tavallisesti olla, jos haluaa menestyä kaupallisesti. Jos ihmiset haluavat sitä, heidän täytyy etsiä jokin aivan toinen bändi. Se on sama asia, kuin kysyisi, miksi jotkut suosikkielokuvasi eivät ole niitä kaikkein menestyneimpiä; me työskentelemme taiteen parissa emmekä kuseta fanejamme. Jotkut toiset haluavat soittaa jättiläismäisille yleisöille ja tienata aina vain enemmän ja enemmän rahaa välittämättä ollenkaan muista, jolloin heistä tulee paskiaisia, jotka menettävät kaiken uskottavuutensa. Ja Manowar ei toimi niin.

Onko ongelma amerikkalaisissa promoottoreissa, eivätkö he täytä vaatimuksianne?

Emme aio pussata kenenkään perseitä – emme radiokanavien, lehtien, promoottorien tai yhtään minkään, joka koskettaa musiikkiamme. Me soitamme faniemme vuoksi ja tarjoamme vain parasta – käytämme varta vasten meille rakennettuja soittimia, mahdollisimman paljon kaiuttimia ja tarjoamme vain parasta mahdollista laatua jokaisella saralla: CD- ja DVD-levyissä, paidoissa ja musiikissamme. —

Kerro meille Battle Hymnsin uudelleenäänittämisestä.

Battle Hymns oli meidän ensimmäinen levymme, ja aina tutkiessa vanhaa ajattelee, miten sitä voisi parantaa ja mitä asioita tehdä toisin. Donnien palattua bändiin päätös oli todella helppo, koska hän oli maininnut usein haluavansa antaa rummuille uuden mahdolllisuuden ja soittaa ne uudestaan. Sitten vain ajattelimme, että miksikäs ei – äänitetään levy uudestaan. Se ei missään nimessä tarkoita, ettemme olisi ylpeitä alkuperäisestä levystä tai haluaisimme tehdä sen paremmin. Me halusimme tietää, miltä se kuulostaisi nykypäivän teknologialla, joka on kehittynyt todella paljon kaikkien näiden vuosien aikana. Tällä kertaa hallitsimme äänittämisen eri tavalla käyttäessämme omaa studiotamme ja soittimia ja laitteita, joita pidämme kaikista parhaimpina. Laitteemme ovat meille rakennettuja, eikä sellaisia löydy muilta. Fanien rahat menevät kaikista laadukkaimpiin laitteisiin ja parhaimman mahdollisen keikkakokemuksen tarjoamiseen, jonka vuoksi voimme olla todella ylpeitä työstämme. — Toivon, että kaikki nauttivat levyistä omina kokonaisuuksinaan – niiden ei ole tarkoitus kilpailla keskenään.

Joeyn mietteitä Eric Adamsista:

Eric on kaikella kunnioituksella sanottuna kummajainen, koska hän ei ainoastaan ole mahtava ihminen vaan myös äärimmäisen lahjakas. Hänellä on suuri sydän, hän on huolehtivainen, ja jos ajatellaan ihmisyyttä ylipäätään, niin Eric on kunnianosoitus sille. Enkä sano tätä vain siksi, että hän on bändissä, vaan koska hän ihan oikeasti on todella hieno ihminen ja sen lisäksi lahjakas laulaja, jolla on suuri kyky. Eikä se riitä – hänellä ihan oikeasti on se ääni vielä tänäkin päivänä, koska hän pitää siitä huolta ja huolehtii tosissaan, että pystyy esiintymään laadukkaasti. Nykypäivänä on todella monia laulajia, jotka ovat menettäneet äänensä eivätkä pysty laulamaan. He eivät välttämättä alussakaan pystyneet laulamaan suurinta osaa kappaleistaan ongelmitta ja nykyään vain osia sieltä täältä. Siksi me olemme todella onnekkaita, kun Eric on harjaantunut laulaja ja tietää, miten käyttää ääntään miltei kuin oopperalaulajat, jotka pystyvät säilyttämään äänensä läpi uransa jopa 80-vuotiaiksi asti. Ne, jotka tietävät, miten oikeasti kuuluu laulaa, eivät laula kurkustaan, vaan voivat jatkaa laulamistaan menettämättä ääntään. Eric on todella keskittinyt siihen, mitä hän tekee, ja siksi on todella suuri nautinto työskennellä hänen kanssaan.

Näkemyksiä isoista festivaaleista, uudesta Auro3D-ääniteknologiasta ja Manowarin käyttämistä äänilaitteista:

Isot festivaalit ovat niitä tilanteita, joissa me oikeasti näytämme kyntemme ja sen, mistä Manowar on tehty. Ei ole kuin muutamia bändejä, jotka pystyvät oikeasti soittamaan isoilla lavoilla suurille, monikymmentuhatpäisille yleisöille ja ottamaan festivaalin haltuun tavalla, jota yleisö odottaa. Ja sanon tämän vain siksi, että me olemme tehneet sitä pitkän aikaa ja tiedämme sen tavan, jolla suurilla lavoilla ja festivaaleilla kuuluu toimia – ja se antaa meille mahdollisuuden soittaa ja esiintyä täysillä, juuri niin kuin näissä tilanteissa on tarkoitus. On tärkeä muistaa, että soitamme kaksi- tai kolmesataakertaisella vahvistuksella muihin bändeihin verrattuna käyttäen omia laitteitamme.

Minut on palkattu konsultiksi uudelle Auro3D-teknologialle, joka on legendaarisen Galaxy Studiosin luojan, minun ystäväni, kehittämä. Auro3D mahdollistaa aivan uudenlaisen kokemuksen, koska musiikki tulee erittäin eläväisenä jokaiselta suunnalta. Ja me haluamme tarjota sen faneillemme. Olen äänittänyt ja miksannut muutamia kappaleita käyttäen tätä uutta formaattia – ja voin sanoa, että kun kerran kuulee Auro3D:n mahtavuuden, paluuta ei enää ole.

Me käytämme rahamme musiikkilaitteisiin voidaksemme toistaa äärimmäisen korkealla äänenvoimakkuudella mutta samalla kirkkaalla dynaamisella alueella kaiken aina nuppineulan tippumisesta ukkosen jyrinään mahdollisimman todenmukaisesti. Ja se maksaa rahaa, koska käytämme aikaa näiden asioiden tutkimiseen, mikä takaa meille kaikista laadukkaimman äänen, jollaista yksikään muu bändi ei tule saavuttamaan. Siihen meidän rahamme menevät. Ostaessaan tuotteitamme ja tullessaan konsertteihimme fanimme luottavat, että he saavat kolmesataaprosenttista laatua, josta ei tingitä.

Haastattelussa Joey myös ilmoittaa bändin olevan polviaan myöten uuden levyn kimpussa, joka julkaistaan ensi vuoden touko- tai kesäkuussa juuri kesän festivaalikiertueen kynnyksellä.

Puolituntinen haastattelu löytyy alta.

Eddie Trunkin kotisivut
Auro Technologiesin kotisivut
Manowar Finland – Uutiset – Joey DeMaio: mielenkiintoinen haastattelu helmikuulta 2011