Hail To England ja historian havinaa vuodelta 1983

Manowar Hail To England

Englannin Metal Hammer -lehti on tehnyt yhteistyötä Manowarin ja Magic Circle Musicin kanssa kesästä lähtien levittäen sanaa oikean metallin paluusta 17 vuoden tauon jälkeen Britteinsaarille. Manowarin Iso-Britannian ja Irlannin keikkojen liput tulivat ensin myyntiin yksinoikeudella vain Metal Hammerin nettikauppaan ja lehden nettisivuja käytettiin sanan levittämiseen. Nettikaupasta ostettujen lippujen mukana myös toimitetaan Battle Hymns MMXI -levyn erikoisversio, täysin uusi Manowar-kappale digitaalisena latauksena ja Metal Hammerin 25-vuotisjuhlumero, jossa on yksinoikeusartikkeli Manowarista.

Nyt Metal Hammer on julkaissut nettisivuillaan alunperin 1980-luvun alkupuolella julkaistun artikkelin, joka paneutuu Manowarin klassiseen kolmanteen levyyn – Hail To Englandiin. Lehtijuttu kertoo englantilaisen hevitoimittaja Malcolm Domen intohimoisesta rakastumisesta Manowariin ja lopulta matkaamisesta Yhdysvaltoihin kuuntelemaan Hail To Englandia ennen sen julkaisua ja haastattelemaan Joey DeMaioa vuoden 1983 lopulla.

Dome pohjustaa artikkelinsa paneutumalla ensin Manowarin alkuaikoihin ja kertomalla sitten bändin tapaamisesta heidän kotiseudullaan. Joey ja Ross the Boss soittivat Hail To Englandin Domelle urheiluautossa Rossin tyttöystävän ajellessa ympäri New Yorkia ja musiikin soidessa sellaisella äänenvoimakkuudella, joka yleensä viittaa mongolialaisen rosvojoukon saapumiseen – musiikki soi niin kovalla, että se mursi palkit, kuten Gloves of Metalin sanoituksissa sanotaan.

Levyn kuuntelemisen jälkeen oli haastattelun aika. Dome ei kuitenkaan päässyt heti esittämään kysymyksiään, sillä Joey halusi valmistella tilanteen – Dome, Ross, Rossin tyttöystävä ja Joey katsoivat ensin klassisen Excalibur-elokuvan ja paneutuivat haastatteluun vasta sen jälkeen, Wagnerin soidessa taustalla.

Alla joitakin otteita Joeylta vapaasti suomennettuna.

Joeyn kommentit levyn tekemisestä:

”– Työskentelimme studiossa nopeassa tahdissa. Emme ole sellainen bändi, joka tykkää tehdä rumpusoundit uudestaan miljoonaan kertaan. Meille oma-aloitteisuus, impulsiivisuus merkitsee enemmän, emmekä me pidä järkevänä käyttää paljoa arvokasta studioaikaa erilaisten sovitusten yrittämiseen. Suurin osa levystä oli pitkälti valmiina äänitettäväksi jo ennen kuin menimme studioon.”

”Meille musiikki merkitsee eniten. Uskomme tiettyihin arvoihin emmekä vaaranna niitä missään tilanteessa. Manowar yrittää tehdä kuudesta kymmeneen minuuttia pitkiä sinfonioita, jotka menevät teknisesti pitkälle ja antavat faneille jotain muutakin kuin vain yksinkertaisia riffejä. Olen Ennio Morriconen [joka on tunnettu mm. Fistful of Dollars ja The Good, The Bad, And The Ugly -elokuvien musiikkien tuottajana] suuri fani. Rakastan kuunnella hänen musiikkinsa tapaista dramaattista orkestraatiota.”

Hail To Englandin nimestä:

”Päätimme kutsua albumia Hail To Englandiksi, koska haluamme olla niiden ihmisten kanssa, jotka haluavat olla meidän kanssamme. Battle Hymnsin julkaisun jälkeen huomasimme yhtäkkiä amerikkalaisen levy-yhtiömme idioottien jättävän meidät, koska he eivät osanneet markkinoida meitä. He jättivät meidät haaskalinnuille, ja sinne olisimme jääneetkin ilman tukea Englannista.”

”Lehdistö Englannissa piti meidät liikkeellä. Olemme olemassaolomme velkaa englantilaisille heavy metal -faneille ja tällä tavoin kiitämme heitä kaikkia. Hälyn on alettava Englannin tapaisesta paikasta, jos haluamme kasvaa suunnattomaksi jutuksi.”

”Jo nyt Manowaria pidetään monissa Amerikan osissa englantilaisena bändinä – ainoa tiemme eteenpäin on Englannin läpi.”

Ja näillä sanoilla Joey pohjusti levyä seuranneen kiertueen Englannissa:

”Olemme puhuneet niin paljon loistostamme lavalla, että faneilla on oikeus odottaa ällistyvänsä keikoillamme. Jos emme täytä odotuksianne, silloin teillä on täysi oikeus käskeä meitä häipymään maastanne ikuisiksi ajoiksi.”

Metal Hammer UK – MANOWATCH: The Story Behind ‘Hail To England’
Manowar Finland – Foorumi – Manowar kiertää Englantia marraskuussa
Manowar Finland – Uutiset – Manowar valloittaa Iso-Britannian ja Irlannin marraskuussa