Joey DeMaio: mielenkiintoinen haastattelu helmikuulta 2011

Joey DeMaio

Joey DeMaio – musiikkitaiteiden filosofian tohtori – esiintyi yleisölle New Yorkin osavaltion Fredonia-taideoppilaitoksella helmikuun lopussa ja puhui musiikillisista ja liiketoiminnallisista kokemuksistaan. Paikalla olleiden mukaan tilaisuus kuvattiin, mutta mitään materiaalia ei ole ainakaan vielä julkaistu.

Tapauksesta innostuneena yksi Fredonian vierailevista opettajista, Armand Petri, järjesti Joeyn kanssa radiohaastattelun, jossa Joey puhuu todella syvällisesti asioista ja miettii niitä eri näkökulmista ilman tavanomaista Manowar-uhoa.

Alla pääkohdat kolmetoistaminuuttisesta haastattelusta vapaasti suomennettuna.

Urasi on ollut pitkä ja loistelias, mutta olet kuitenkin saanut paljon lokaa niskaasi. Voisitko kommentoida menneisyyttäsi ja kertoa, mitä olet saavuttanut urasi aikana?

Joey DeMaio: On vaikea mainita vain yhtä asiaa katsoessani taaksepäin, mutta yksi on varmasti ollut faneihimme uskominen, koska he uskovat meihin. Olen aina yrittänyt keskittyä niihin kymmeneen kirjeeseen, joissa fanit sanovat meitä parhaaksi bändiksi, ja ohittaa ne kolme kirjettä, joissa toiset haukkuvat luusereiksi ja pyytävät lopettamaan. Tämä on ollut tärkeä asia. Olemme aina yrittäneet keskittyä siihen, että meillä on faneja, jotka pitävät meistä, enkä voi pettää heitä, koska silloin pettäisin myös itseni. Fanit ovat tehneet meistä sen, mitä olemme; se ei missään nimessä ole ollut radio, televisio tai levy-yhtiö, vaan aina fanimme.

Musiikkiliiketoiminta on muttunut vuosien varrella paljon ja sinä olet muuttunut sen mukana. Oliko liiketoiminnan luhistuminen syynä Magic Circle Musicin perustamiselle?

Joey DeMaio: Ei. Ajattelin, että voisin käyttää hyväksi vuosien varrella muodostamiamme lukuisia suhteita ympäri maailman ja tarjota niin uusille bändeille taiteellista ohjausta, jota en itse koskaan saanut, ja siksi päätin perustaa levy-yhtiön.

Oletko tyytyväinen kokemaasi historiaan suurten levy-yhtiöiden kanssa ja kehitykseen, joka johti oman levy-yhtiön perustamiseen?

Joey DeMaio: En mitenkään voi samaistua niiden ajatuksiin, jotka vannovat kuolemaa kaikille suurille levy-yhtiöille, koska jokainen suhteeni niihin on ollut hyvä ja olen hyötynyt niistä paljon. Tyypillisesti suurten levy-yhtiöiden kanssa käy niin, että muutut tuotteeksi, jonka on pakko pitäytyä aikatauluissa ja toimia käskyjen mukaan, mikä voi rajoittaa taiteellisia näkemyksiäsi. Ja se ei enää toiminut meille, koska levy-yhtiö ei tukenut meitä sataprosenttisesti. Pitää kuitenkin muistaa, että suurien levy-yhtiöiden, kuten Sonyn tai Warnerin, tuki on todella hyvä olla, vaikka se olisikin vain kymmenprosenttista. Mutta meille oli kuitenkin tärkeintä kiertueillamme tekemä työ ja soittaminen, mitä pystyimme tekemään ilman levy-yhtiötäkin. Levy-yhtiöstä riippumatta pystyimme silti pitämään yhteyden faneihimme ja kertoa heille, missä mennään ja tarjota heille fanituotteet ja loistavat levyt.

Miten neuvoisit epävarmaa henkilöä aloittamaan musiikillisen uransa?

Joey DeMaio: Minun on vaikea neuvoa, koska en itse voi ottaa neuvoja vastaan toisilta, mutta kaikkein tärkeimmäksi sanoisin itseensä uskomisen. Jos ei usko itseensä täysin, niin tuhlaa vain aikaansa. Pitää kysyä itseltään, onko valmis panostamaan täysillä asiaansa, ja jos on, niin täytyy ryhtyä tuumasta toimeen. Uskoessa itseensä pitää jatkaa vain eteenpäin mutta muistaa samalla, että kaikessa tehdyssä lukee oma nimi; jos vaarantaa laadun kerran, tekee sen toisenkin kerran. Taidetta pitää aina pitää mahdollisimman lähellä omaa sydäntä, koska jos pettää seuraajansa, niin menettää heidän tukensa, jota ilman musiikkiteollisuudessa ei pärjää. Kaikessa on kysymys on laadusta.

CD-levyn merkitys pienenee kaiken aikaa. Onko kiertueilla ja keikoilla mielestäsi suurempi merkitys?

Joey DeMaio: Mielestäni keikoilla on aina ollut suurempi merkitys kuin levyillä, koska jos ajattelee perinteistä mallia musiikkiteollisuudessa, jossa levy-yhtiö vie jokaisesta myydystä levystä suuren osan, niin taiteilijalle ei jää paljoakaan jäljelle. Keskiverto rojaltisumma myytyä levyä kohden on noin yhden dollarin verran, mutta pitää muistaa, että ennen voiton tekemistä on katettava kaikki kulut, joilla levy on tehty. — Kaikessa on kuitenkin kyse live-esiintymisestä ja sen tarjoamisesta viihdykkeenä ihmisille. Se tarjoaa parhaimman mahdollisen keinon menestyä, kuten on nähty.

Keltä olet oppinut kaikista eniten musiikkialalla?

Joey DeMaio: Ihan jokaiselta. Nähdessäni ensi kertaa, miten kappaleita työstetään studiossa, opin mistä siinä on kysymys: levyllä täydellisiltä kuulostavat kappaleet ovat usein leikattu todella monista eri soittokerroista, jotka on yhdistetty ja niin luotu hyvä kokonaisuus. Kuuntelijat maksavat kuullakseen täydellisen version kappaleesta, eivät he halua kuunnella virheitä. Työskennellessäni ääni-insinöörien kanssa olen aina oppinut jotain ja yrittänyt löytää uusia asioita. Aina voi oppia jotain ihan keneltä tahansa musiikkialalla työskentelevältä, jonka vuoksi olen yrittänyt pysyä hiljaa aina sen ollessa mahdollista ja pitää korvani auki uusien asioiden varalta. Jokainen päivä, jolloin voin oppia jotain, on hyvä päivä.

Jaoit esitelmässäsi paljon näkemyksiä musiikkialalta. Voisitko kerrata hieman niille, jotka eivät päässeet paikalle?

Joey DeMaio: Yritin yhdistää omia kokemuksiani opetusjärjestelmään. Minä en sano Yhdysvaltojen opetusjärjestelmän olevan paras, koska en oikeasti tiedä, onko se sitä. En tiedä, onko jossain toisessa maassa parempi järjestelmä. Henkilökohtaisesti kuitenkin pidin todella vaikeana oppia sellaisilta opettajilta, jotka eivät olleet selvästi kiinnostuneita opetuksesta. Palkkakuitti tai luokan edessä seisominen ei tarkoita, että on opettaja. Opiskelijana halusin saada yhteyden opettajaan ja päästä syvemmälle opiskeltavien asioiden sisälle herättämälle ne henkiin ja innostumalla kunnolla, mutta niin ei koskaan käynyt. Useita vuosia myöhemmin tavatessani yhden opettajistani hän yritti mielistellä minua, koska tienasin yhdessä illassa enemmän rahaa kuin hän kolmessa vuodessa – vaikka hän oli opiskeluaikoinani solvannut minua ja väittänyt, ettei minusta tulisi mitään. Mielestäni opetuksessa on kysymys opettajan ja oppilaan välisestä luottamuksesta, jonka luomiseen tarvitaan opettajan panos opettamisen laadulla ja sen tekemisellä mielenkiitoiseksi opiskelijoille. Tietysti opettajien on tärkeää poistaa häiriköt oppitunneilta, ettei muiden keskittyminen häiriinny. Opettajien pitäisi kuitenkin ehkä läpäistä jonkinlainen testi ennen opetuslupaa, koska siinä ei ole kysymys pelkästään rahasta.

Joey DeMaio of Manowar visits Fredonia