Gods of Metal, Milano, Italia 21.06.2012

Joey DeMaio Gods of Metal 2012 

Sivulta löytyvät videot ja kuvat eivät ole raportin kirjoittajan ottamia. 

Keikan settilista: Manowar / Gates of Valhalla / Kill with Power / Sign of the Hammer / Fighting the World / Kings of Metal / Metal Warriors / Brothers of Metal Pt. 1 / Call to Arms / The Gods Made Heavy Metal / The Sons of Odin / Hand of Doom / King of Kings / Sting of the Bumblebee / Joeyn puhe / Hail and Kill / Warriors of the World United / Thunder in the Sky / The Power / Encore: Nessun Dorma / Black Wind, Fire and Steel / The Crown and the Ring 

 

Tuli käytyä veljien kanssa warm-up bileissä. Vaisun alun jälkeen hyvät kemut, jengiäkin ihan kivasti paikalla. Kiva oli tavata arvoisat modet täältä ja HoD:stä. 

Maukan keikkaan en ladannut ihan yhtä paljon odotuksia kuin esim. MCF 2009 ja 2010 keikoille. Festarikeikat kun on hittikeikkoja (saattavat olla sitä ihan sopimuksellisesti) ja varsinkin 2010 jälkeen pidin odotukset laimeina. En spoilannut keikkaa tsekkaamalla Romanian settiä. Se toi kivan odotuksen tuskan keikalle. 

Diggaan siitä maukan oudosta musasta mitä soitetaan roudauksen aikana. Sopii hyvin pitkäksi intron introksi. 

Aloitetaan vaikka saundipuolesta itse keikan arviointi. 2 PA:ta, joista toinen siis järjestäjän ja toinen maukan oma D.A.S Audio, joka oli (kuulemma) roudattu jenkeistä vain Italiaa varten. Odotuksiin nähden saundi ei ollut ihan sitä mitä odotin. Sijoituimme miksauspöydän viereen. Keikan ekan puoliskon ajan kitara eikä osin bassokaan tahtonut kuulua kunnolla. Basari vei liikaa tilaa äänimaailmasta. Basso tuntui, muttei aluksi kuulunut kunnolla. Alapäätä kamoista lähti kyllä tykisti. Keikan puolenvälin aikoihin jotain tapahtui ja saundi parani merkittävästi, kuitenkin palaten alun lievään rupisuuteen lopussa. Iso J kävi keikan alkupuolella moneen otteeseen bassokamojensa takana tietäen, että keikki ei pelaa. Ericin laulukaan ei tahtonut aluksi kuulua niin hyvin kuin esim. Loreleyssä, missä laulupreesens oli omaa luokkaansa, kuin Eric olisi laulanut metrin päässä naamasta. 

Setti oli odotuksiin nähden hyvä. LoS:n biisejä en odottanutkaan kuulevani, kun ei levyä saatu edes myyntiin kesän keikoille. Eihän setissä juurikaan ole uusia biisejä vs. Battle Hymns- kiertue, mutta setti toimi hyvin. ”Onneksi” Battle Hymns sivuutettiin lähes kokonaan, sitä kuuli ”tarpeeksi” em. rundilla. ToS:ltä olisin mieluusti kuullut lisääkin, tai ainakin jonkin muun biisin. Yksi odotus täyttyi: pl. uusin levy, joka levyltä tuli jotain. Tämä on hirvittävä parannus, esim. vs. Metalcamp. Tykkään tuosta lennossa-biisistä-biisiin- tyylistä, fiilis ei lopahda välissä ja kun oli jotain uusia juttujakin (Donnien rumpuintro KoK:iin), fiilis oli tuore. Kiva oli nähdä Donnien lyhyt soolokin. 

 

Joeyn soitto jäi vähän puuron sekään, bassosaundi oli kyllä massiivinen muttei mitenkään selkeä/erotteleva. Loganista alkaa tulla entistä läpinäkyvämpi hahmo lavalla, tätä korosti vielä reilun puolen keikan ajan huonosti kuuluva kitara. Joitain biisejä oli puuroutumisen takia vaikeahko aluksi tunnistaa, varsinkin 2000- luvun nopeampia ralleja. Donnie oli hyvässä vireessä, paras näkemäni keikka häneltä. Onhan tuo basarisaundi/basarifiilis yleisössä aika armoton virheille, kaiken huomaa. Mutta yleisvire oli todella hyvä ja tuore, soitti kuin nuori mies. Ericillä ei ollut ihan paras päivä, ainakaan aluksi. Ääni ei auennut kunnolla ennenkuin 5-6 biisin jälkeen. Hieman oli kähinää aluksi. Parani merkittävästi loppua kohti, muttei kuitenkaan ollut ihan parhaimmistoa. Aina ei ole hyvä päivä, ja Ericin laulutyylillä/nähdyillä timanttisilla keikoila sen huomaa. En sano, että valitettavasti, keho nyt vaan on erittäin herkkä instrumentti. Eikä ukot nyt enää mitään poikasia ole. Ericin esiintymisessäkin oli huomattavissa paikka paikoin hieman alempaa intensiteettitasoa kuin viime vuosina on parhaimmillaan ollut. Liekö ollut sitten kipeänä tms. 

Hieman oli joissain biiseissä tempo-ongelmia, muutama meni aika hitaalla. Jossain biisissä J kävi Donnien edessä piiskaamassa basson kaulalla lisää tempoa. Liekö Voimiksen terveiset Romaniasta menneet perille, kun lisää vauhtia piti saada? Onneksi arvon bassotaiteilija ei kuitenkaan pahemmin möksähtänyt, kuten joskus keikan aikaisten vastoinkäymisten takia on käynyt. 

Kaiken kaikkiaan keikka oli hyvä. Ei paras, muttei suinkaan huonoinkaan. Sellaista parempaa keskitasoa näkemistäni keikoista, lähellä mitalisijoja. Jengiä oli kivasti (ihmeekseni gunnarit ei vetänyt juurikaan enempää jengiä). Yleinen fiilis oli yleisössä hyvä. Setti oli hyvän mittainen, ei maukan mielestäni tarvitse vetää gunnaireiden tyylistä venyttämällä venytettyä liian pitkää keikkaa, jossa fiilis lässähtää liian moneen sooloon/instrumentaaliin/turhaan välibiisiin/yms huttuun. Vedetään tiivis ja intensiivinen setti. 

 

Totesimme matkaveljien kanssa, että nyt kun maukkaa on nähnyt enemmän ulkona/festareilla kuin sisällä, olisi kiva nähdä bändi omalla kiertueellaan, omilla kamoilla, omilla ehdoilla. Silloin minimoitaisiin nämä varmasti laadukkaasta PA:sta huolimatta pintaan nousevat saundipuolen jutut. Festareilla kun ei esiinnytä (täysin) omilla kamoilla, eikä ihan kaikkea voi rakentaa vain maukalle. Tällä en mitenkään halua arvostella Jeff Hairia, on todellakin mies paikallaan. Edelleen biisilista/biisivalinnat ei (välttämättä) ole aina täysin bändin valitsemia. Enemmän vaihtelua keikkojen kesken/edelliseen rundiin verrattuna on tullut aina omilla keikoilla, vrt keskenään vaikkapa MoM ja WotW- rundeja. 

Maukka on (varsinkin aikalaisekseen) erinomainen livebändi, myös ei-niin-hyvänä päivänä. Saundi ja hirvittävät laatuvaatimukset järjestäjän hankkimille kamoille asettavat riman korkealle ja se tekee sen, että saundi on myös todella herkkä häiriöille. Ja kun soitetaan tuolla volumella, erottuvuudella ja taajuuskaistalla, rupisuuden huomaa väkisinkin. Äärimmäisen hyvällä saundilla on siis hintansa, ja varjopuolensa. Kun mietin saundillisesti parhaita keikkoja, ei niistä taida ulkokeikkoja päästä mitalisijoille yksikään. 

Sen verran täytyy vielä MCM:sta sanoa, että merchandise- puoli oli hoidettu hienosti! Oma ständi, ja laidasta laitaan kamaa myynnissä, osa erittäi halvalla. Vai mitä sanotte 20 euron paketista, johon kuului BH+BH tour edition cd:t, BH kiertue t-paita, BH kietuejuliste ja sytkäri. Rahalle vastinetta. Tosin, opin senkin, että jos jotain haluaa, se pitää ostaa heti: osa tavarasta loppui päivän aikana… 

Yleisesti festarijärjestelyt (poislukien ennakkotiedotus järjestelyistä…) pelasivat hämmästyttävän hyvin. Tähän vaikutti varmaan suuresti se, että Live Nation järjesti festarit. Etelämailla on järjestetty varmaan satoja todella huonoja festareita, matkaveljet olivat 2001 GoM:ssa Milanossa eikä sieltä kuullut montaakaan positiivista asiaa. 

Maukka on parasta livenä. LoS- kiertuetta (ja levyn ”OIKEAA” julkaisua) odottaessa! 

 

-Holywar