Magic Circle Festival 2010

Magic Circle Festival 2010

Neljäs Magic Circle Festival järjestettiin kesällä 2010 Sloveniassa, pienen Tolmin-kylän liepeillä. Magic Circle Festival IV pidettiin slovenialaisen konkarifestivaali Metalcampin jatkona, niin että Metalcamp oli heinäkuun toisella viikolla tiistaista lauantaihin ja MCF puolestaan heti perään sunnuntaina 11. heinäkuuta 2010. Magic Circle Festival oli vain yksipäiväinen, mutta kahtena aikaisempana päivänä Metalcampin leirintäalueella oli jättimäinen Manowar-puuhateltta, jossa oli jos jonkinmoista toimintaa todellisen metallin puolustajille.

MCF IV julkistettiin marraskuun ensimmäisenä päivänä 2009 (linkki Manowar Finlandin uutiseen). Heti julkistuksen myötä tiedossa oli, että festivaalilla soittaisi Manowarin lisäksi Magic Circle Musicin suojatit ja kaikilla kolmella aiemmallakin festivaalilla esiintyneet HolyHell ja Metalforce (entinen Majesty). MCF IV sai nimen ”Magic Circle Festival 2010 @ Metalcamp” ja sitä mainostettiin ”heavy metallia ja jalkapalloa” -sloganilla, koska jalkapallon maailmanmestaruuskisojen loppuottelu käytiin samana päivänä ja se näytettiin festivaalin pienemmällä lavalla isolta screeniltä.

Magic Circle Festival 2010:n lippu maksoi 75 euroa ja se oli ostettavissa niin Manowarin oman nettikaupan kuin myös Metalcampin sivujen kautta. Lippuja myytiin myös Euroopan Manowar-keikoilla talvella ja kesällä. Festivaalilippuun sisältyi sisäänpääsy Magic Circle Festivaalille sunnuntaina 11. heinäkuuta ja oikeus leirintäalueen käyttöön torstaista lähtien. Sisäänpääsy Metalcamppiin vaati festivaalin oman lipun, joita myytiin yhden päivän, kolmen päivän ja viikon mittaisina töräyksinä. Neljäs Magic Circle järjestettiin siis toisen festivaalin jatkeena, jolloin festivaalin järjestelyt, laitteet, lava, infrastruktuuri, ruoka ja juoma ja kaikki muu olennainen, tuli Metalcampin puolesta, joka järjestettiin jo seitsemättä kertaa. Magic Circle Musicin ei siis itse tarvinnut huolehtia yhtä paljon festivaalin järjestelyistä kuin kaikkina kolmena aikaisempana vuonna, jolloin MCF oli oma festivaalinsa ilman ulkopuolisia tekijöitä.

Kevään mittaan festivaalille vahvistettiin esiintyjiä, joidenka lopullinen kattaus Manowarin lisäksi näytti seuraavalta: Crosswind, Metalforce, Virgin Steele, HolyHell, Kamelot ja Arch Enemy.

Ennen festivaalia Manowarin leiristä ei annettu minkäänlaista ilmoitusta liittyen Manowarin keikkaan. Festivaalille ei siis toisin sanoen luvattu mitään erityistä, kuten aikaisempina vuosina (10 euron liput ’07, kuusi ensimmäistä albumia ’08 ja Thunder In the Sky -kappaleet ’09).

Festivaaliviikonlopun perjantaina ja lauantaina leirintäalueella olleessa Manowar-teltassa oli paljon toimintaa läpi päivien ja varhaiseen aamuun asti. Teltassa oli vieraskirja, jonne kaikki kävijät saattoivat jättää viestinsä luettavaksi Manowarille. Teltan pöydillä oli myös jättimäisiä papereita, joihin soturit jättivät viestejään ja jotka täytyttyään nostettiin teltan seinille kaikkien nähtäviksi. Ohjelmaan kuului Manowar-lyriikkapeli, karaokea heavy metal -klassikoiden tahdittamana, Manowar-ilmakitarakilpailu, Miss Manowar -kilpailu, soturien triathlon-kilpa, Asgard Saga -asioita ja miekkataisteluesitys.

Alla video saksalaisen Communitas Lupus -ryhmän miekkataisteluesityksestä:

Itse festivaalipäivä sujui HolyHellin keikan aikana ilmenneitä pieniä ääniongelmia lukuun ottamatta varsin hyvin ja bändit soittivat aikataulun mukaisesti.

Lopulta Manowarin keikka alkoi muutamaa minuuttia jälkeen yhdentoista ja kesti kuudentoista kappaleen verran aina noin viisitoista vaille yhteen asti.

Manowarin settilista näytti seuraavalta:

Hand of Doom
Call to Arms
God or Man
Swords in the Wind
Let the Gods Decide
Die For Metal
Sons of Odin
Sleipnir
Warriors of the World United
Loki God of Fire
Thunder in the Sky
Heaven and Hell (Black Sabbath cover)
House of Death
Brothers of Metal Pt. 1
King of Kings
Black Wind, Fire and Steel

Setin Black Sabbath -coverin Heaven and Hellin Joey omisti lyhyessä puheessaan poismenneelle metallilegenda Ronnie James Diolle. Keikan aikana myös Eric huudatti yleisöä varsin lämpimällä ja nautiskelevalla tavalla ja Karl ja Joey molemmat soittivat soolonsa. Ilmiselvästi suunniteltu settilista ei sisältänyt Black Wind, Fire and Steeliä, koska muu bändi oli jo lopettamassa keikkaa King of Kingsin jälkeen, kun yhtäkiiä Joey juoksi vahvistinmuurin taakse ja haki uuden basson, jonka jälkeen alkoi soittaa Black Windin alkusoittoa. Tätä tempausta Eric kommentoi sanoen, että Joey ei saa koskaan tarpeekseen ja kysyi vielä Joeyilta, että oliko tämä nyt sitten viimeinen kappale.

Keikan päätteeksi ei soinut outrona perinteinen The Crown and the Ring, vaan nauhalta kuului Hymn of the Immortal Warrior Pt. II, jonka aikana lavalla nähtiin suuria sädesuihkuja ja toisella suunnalla suunnaton ilotulitus taivaalla.

Keikan jälkeen lukuisten fanien mielipiteet olivat hieman kummastuneita Manowarin settilistasta. Keikka oli siis miltei prikulleen samanlainen, kuin mitä bändi soitti toukokuussa viidellä keikalla Etelä-Amerikassa. Keikalla ei siis ollut ilotulitteita lukuun ottamatta mitään tavallisesta poikkeavaa ja erikoista, kuten aikaisemmilla Magic Circle Festivaaleilla oli ollut.

Manowarin keikka taltioitiin muutamien videokameroiden voimin ja materiaalia on luvassa jollain hamassa tulevaisuudessa julkaistavalla DVD:llä.

Festivaalilla ei ollut paikalla olleiden havaintojen mukaan kovinkaan suurta yleisöä. Festivaalin täysi yleisökapasiteetti oli 12 000 henkeä, mutta arviot liikkuivat pikemminkin jossain kuuden tuhannen tietämillä. Tarkkoja lukuja ei kuitenkaan ole julkaistu organisaation puolesta. Festivaalilla oli siis huomattavasti aiempia vuosia vähemmän kävijöitä, johon voi vaikuttaa monikin asia. Ensinnäkin festivaalin sijainti oli tällä kertaa hieman hankalampi kuin aiempina vuosina. Toisena seikkana saattaa olla se totuus, että Manowarin suurin fanikeskus on Saksassa, joten aiempien vuosien festivaaleilla on toki ollut paljon sellaisia paikallisia kuuntelijoita, jotka eivät kuitenkaan lähteneet toiseen maahan katsomaan festaria. Kolmantena vaikuttavana tekijänä voi hyvinkin myös olla se, että festivaalin Manowar-keikasta ei etukäteen luvattu mitään erityistä ja sellaista, jota ei voisi muualla kokea. Manowar soitti myös isot Sonisphere-keikat Turkissa, Romaniassa ja Bulgariassa, joka saattoi sekin syödä kävijöitä.

Alla Manowarin videoryhmän kuvaama virallinen video festivaalilta ja yleisöstä kuvatut vedot Black Sabbath -coverista ja Sleipniristä.