Magic Circle Festival 2009

Vuonna 2009 Magic Circle Festival järjestettiin kolmannen kerran, 17. ja 18. heinäkuuta. Kahdesta aiemmasta vuodesta suurimpana erona olivat festivaalipaikan muuttuminen Bad Arolsenista Loreleyhin ja Manowarin keikkojen supistuminen vain yhteen iltaan. 

Vuoden 2008 festarilla Joey oli ollut hieman vähäsanainen tulevasta festivaalista, eikä ollut tehnyt suuria paljastuksia, kuten festivaalin toiselle tulemiselle vuotta aiemmin. Magic Circle Festival 2009:n virallinen tiedotus tuli vasta keväällä 2009. Tavallinen lippu maksoi 75 euroa, eikä sen hintaan kuulunut lahjoja, kuten aikaisempana vuonna. Myyntiin tuli myös Ultimate Fan Pass 350 euron hintalapulla varustettuna, joka piti sisällään mm. backstage-kierroksen, valokuvan Manowarin kanssa, yksityiset grillijuhlat ja keikan katsomista varten rajatun alueen suoraan lavan edestä, jonne tavallisen lipun ostaneilla ei ollut asiaa.

Paikaksi ilmoitettiin Loreleyn amphiteatteri, joka sijaitsi noin sata kilometriä Frankfurtista länteen, jättimäisen Rhine-joen lähimaastossa. Tulevaa festivaalia mainostettiin yhdessä jo toisella festivaalilla julkistetun Asgard Saga -projektin avulla. Festaripaikkaa hehkutettiin täydelliseksi kaikkine muinaisine myytteineen, ja Magic Circle Festival 2009:n ilmoitettiin olevan ensimmäinen paikka, jossa Manowar tulisi soittamaan uutta Asgard Sagaan pohjautuvaa materiaalia. Portit Asgardiin oli tarkoitus aueta Loreleyssä.

Manowar Loreley 2009

Pitkin kevättä julkaistiin pieniä tiedonmurusia koskien uutta materiaalia haastattelujen ja studiolle tehtyjen videokatsastuksien muodossa. Asgard Sagasta ja MCF09:stä julkaistiin myös mainosvideot, joissa kuultiin eri ihmisten mietteitä Manowarin ja Wolfgang Hohlbeinin yhteisestä projektista ja kesän tulevasta festivaalista.

Festivaalille vahvistettiin vähitellen lisää bändejä ja ohjelma alkoi muotoutua lopulliseen muotoonsa.

Lopulta heinäkuu koitti ja portit Asgardiin olivat aukeamaisillaan. Festivaali alkoi erilaisten tapahtumien muodossa jo perjantaina 17. päivä, mutta päälavalla soitti bändejä vasta lauantaina 18. päivä. Perjantain ohjelmaan kuului mm. Manowarin soundcheck, nimmarijakotilaisuus, Asgard Sagan ensimmäisten tarinoiden lukemista, Manowar-tietovisa, AC/DC-coverbändi ja Miss Manowar -kilpailu. Perjantaina Joeya ei nähty festivaalialueella ollenkaan, koska hän oli saanut silmätulehduksen ja oli sairaalassa toipumassa. Tiedossa kuitenkin oli, että Joeyn tilalla ei olisi vaikutusta lauantain Manowar-keikkaan.

Lauantaina ensimmäiset bändit alkoivat soittaa jo puolen päivän aikaan ja soitto jatkui aina ilta yhdeksään(?) asti. Manowarin lisäksi festivaalilla soitti seuraavat bändit: Age Of Evil, Crystal Viper, Domain, Heatseekers (AC/DC-coverbändi), HolyHell, Jack Starr’s Burning Star, Kingdom Come, Metal Force, Ulytau, Van Canto, Wizard.

Manowar Magic Circle Festival 2009

Manowar aloitti lopulta keikkansa ja se oli sitten menoa. Settilista oli loppua lukuun ottamatta sama kuin muilla kiertueen keikoilla (settilista sivun alalaidassa), ja Manowar ja yleisö nautti siitä täysin rinnoin. Illan keikan aikana eritoten Eric näytti olevan todella innoissaan ja yltyikin kehumaan yleisöä ja keikkapaikkaa muutamaan otteeseen. Kings of Metallin aikana Eric hullaantui niin naisfanin heittämistä rintaliiveistä, että unohti miten kappale menikään, jolloin muu bändi joutui paikkaamaan tilanteen ja kappale jäi tyngäksi (alla video kappaleesta). Ristiriitaista Ericin ylistyksiin nähden kuitenkin oli Joeyn puhe, jossa hän haukkui keikkapaikan täydellisesti, vaikka oli sitä aiemmilla mainosvideoilla kehunut. Joey oli tyytymätön mm. oluen ja ruoan hintaan, järjestelyihin ja siihen, että Manowarin paitakojua jouduttiin pitämään leirintäalueella.

Manowarin keikan aikana Asgardin portit todella aukesivat, kun Joey kävi ilmoittamassa, jotta bändi soittaisi uuden Thunder In the Sky -EP:n kokonaisuudessaan. Keikan viimeiset kappaleet koostuivat siis uudesta materiaalista, joka tosin näytti aiheuttavan yleisössä ristiriitaisia tunteita. Kaikki eivät olleet kuulleet uusia kappaleita ennen ja jotkut taas eivät olleet pitäneet kuulemastaan. Monelle kuitenkin yksi illan kohokohdista ja kyyneleen tirskautuksen paikka oli EP:n ainoa ballaadi, Father, jonka Eric esitti osittain tuolilla istuen suoraan erikoislipun ostaneiden karsinan edestä mahtavan valaistuksen luodessa tunnelmaa taustalla. Uusien kappaleiden jälkeen keikka loppui tuttuun Manowar-outroon, The Crown And the Ringiin, joka tosin soi vain taustanauhalta. Jälkeenpäin liikkui huhuja, että Manowarin oli tarkoitus esittää The Crown and the Ring livenä ja sen lisäksi Battle Hymn, mutta festivaalipaikan tarkat aikarajat olivat ylittymäisillään, jolloin ne oli tiputettava setistä pois.

Manowar Magic Circle Festival 3

Magic Circle Festival 2009 taltioitiin videolle, josta on osa mukana Manowarin Hell On Earth -DVD-sarjan viidenellä osalla, joka julkaistaan 27. marraskutta 2009.

Katso alta yleisöstä kuvatut videot Fatherista ja Kings of Metallista ja virallinen tunnelmavideo: