Magic Circle Festival 2008

Magic Circle Festivaali järjestettiin toisen kerran 9.-12. heinäkuuta vuonna 2008. Festari sijaitsi samassa paikassa kuin ensimmäisellä kerralla, eli Saksan Bad Arolsenissa, peltojen, nurmikenttien ja rauhallisen maalaismaiseman keskellä.

Tieto vuoden 2008 festivaalista tuli julkisuuteen, kun Joey DeMaio julkisti sen ensimmäisen festivaalin aikana. Vuoden mittainen odotus alkoi siis jo heinäkuussa 2007. Erityisen MCF:än toisesta tulemisesta teki se jokaisen soturin korvia hivelevä tieto, että tapahtuma tulisi olemaan Kings of Metal -albumin 20-vuotisjuhla ja Manowar tulisi soittamaan kokonaan kaikki kuusi ensimmäistä levyään. Festivaalikävijöille oli myös tarkoitus jakaa ilmaiseksi 20 000 olutta ja 20 000 uutta Manowar-singleä.

MCF08:n liput tulivat myyntiin loppusyksystä 2007, eikä kyseessä ollutkaan mikään aivan tavallinen lipunmyynti. Edellisvuoden festivaali oli maksanut 10 euroa päivää kohti, mutta nyt lipunhinta oli noussut 80 euroon. Lipunhinta oli ainakin minun mielestäni täysin ymmärrettävä, koska eihän ensimmäinen festivaali voinut tehdä voittoa 10 euron lipuillaan, ja vaikka se miten oli lahja faneille, ei sitä voisi jatkaa vuosittain samoilla linjoilla.
Tapansa mukaan Manowar ei kuitenkaan unohtanut fanejaan, vaan palkitsi kaikki vuoden 2007 loppuun mennessä lippunsa ostaneet uudella Magic Circle Festival Volume 1 -DVD:llä ja Magic Circle Festival 2008 -t-paidalla. Vuoden vaihteen jälkeen ostettujen lippujen kylkiäisiksi Manowar antoi kokoelmalevyn, joka piti sisällään muutaman muun bändin kappaleiden lisäksi Manowarin tuolloin alle vuoden ikäisen Gods of War: Live -levyn ja MCF1-DVD:n kappaleet korkeatasoisina MP3-tiedostoina.

Vähitellen kesän lähestyessä festivaalille varmistettiin bändejä ja kesäkuun alussa, noin kuukausi ennen itse festivaalia, The Kingdom of Steel -nettikauppaan tuli myyntiin Ultimate Fan Package -paketti, joka tarjosi etuuksia festivaalilla. Paketti maksoi 150 euroa niille, jotka olivat ostaneet lippunsa jo aiemmin, ja 300 euroa niille onnettomille, joilla ei vielä lippua ollut. Paketti sisälsi mm. pääsyn tapaamaan Manowaria lähemmin erityisessä tilaisuudessa, backstage-kierroksen ja pääsyn seuraamaan Manowarin sound checkiä läheltä, unohtamatta nimmareita ja paitaa…

Vain muutamaa viikkoa ennen H-hetkeä tapahtui jotain odottamatonta, kun Manowarin videovastaava Neil Johnson lisäsi YouTube-videopalveluun videon, jossa Joey on äänittämässä uutta Manowar-kappaletta Belgian Galaxy-studiolla mieskuoron kanssa.

Lopulta, keskiviikkona 9. heinäkuuta 2008, festivaali alkoi. Ensimmäisenä päivänä oli avajaisseremonia, jota seurasi monen tunnin mittaiset nimmareiden jakelusessiot, Ultimate Fan Package -tapaamiset ja Manowarin sound check, jonka mieletön äänivalli hipoi 140 desibelin rajapyykkiä. Maailmanennätyshän siinä myräkässä meni, Call To Armsilla – luonnollisesti. Ensimmäisen päivän aikana ilmeni myös, että rumpupallilla on takomassa Rhino Scott Columbuksen sijaan. Huhujen mukaan Scottilla oli vakavia perhehuolia. MCF08:n toisena päivänä eli torstaina soitti muutaman muun bändin lisäksi pääesiintyjänä Alice Cooper. Cooperin esitystä seurasi viikinkilaivan poltto ja kahden manowarriorin häät, joissa DeMaio luonnollisesti toimi seremoniamestarina. Yöllä taas juotiin olutta Battle of the Bands -kilpailun parissa, jonka kautta voittajabändi saisi levytyssopimuksen ja pääsisi soittamaan perjantaina aloitusbändinä Manowar-lavalta. Battle of the Bands -kilpailun osanottajat oltiin äänestetty etukäteen Internetissä suoritetussa arvonnassa.

Vihdoin perjantaiaamun sarastaessa oli ilmassa taikaa. Soturit kömpivät koloistaan yksitellen auringon kivutessa yhä korkeammalle, joskin reippaimmat olivat heränneet jo anivarhain jonottamaan festarialueen porteille, jotta pääsisivät eturiviin odottamaan illan jyräytystä. Lopulta ilta tuli ja Manowar aloitti keikkansa. Yleisö oli aivan hulluna, bändi soitti parhaalla, teräksen varmalla taidollaan ja tunnelma oli käsillä kosketeltava. Manowar soitti kaikki kolme ensimmäistä albumiaan, kuten oli luvattu, ja uuden Die With Honor -kappaleen unohtamatta ehkä mahtavinta live-eeposta koskaan, Warriors of the World Unitedia. Perjantai-ilta loppui Bridge of Death -kappaleen järisyttävään jyrinään ja tuliefektien loisteliaaseen räiskynään.

Magic Circle Festival 2008

Lauantaina Manowar soitti myös uljaan keikan, joka loppui täydelliseen The Crown And The Ringiin – luonnollisesti Ericin livenä laulamana mieskuoron hoilottaessa taustalla. Lauantain keikan aikana Joey myös piti puheen, jonka aikana hän kutsui lavalle Saksan (ehkä) legendaarisimman, yli 35 miljoonaa kirjaa maailmanlaajuisesti myyneen fantasiakirjailijan, Wolfgang Hohlbeinin. Joey julkisti Manowarin ja Wolfgangin työskentelevän yhteisen Asgard Saga -projektin parissa, josta tulisi kirjoja, tarinoita, levyjä ja ties mitä – jopa videopelistä oli tuolloin puhe… Joey lupasi ensikosketuksen Asgard Sagaan tulevan vuoden 2009 MCF-tapahtumassa. Joskaan seuraavan vuoden festivaalin ajankohtaa tai sijaintia ei tuolloin julkistettu.

Magic Circle Festival 2008

Magic Circle Festival 2008:ssa soitti Manowarin lisäksi seuraavat bändit: Alice Cooper, Beloved Enemy, Benedictum, Brazen Abbot (with Joe Lynn Turner), Cassock (Battle of the Bands -kilpailun voittaja), Doro, Gotthard, HolyHell, Jack Starr’s Burning Star, KOBUS!, Krypteria, Majesty/Metal Force, Michael Schenker Group, Mob Rules, Sixth Sense, Stormwarrior, Ted Nugent, Titanium Black ja W.A.S.P.
Myös Whitesnaken ja Def Leppardin oli tarkoitus nousta lavalle, mutta esiintymiset peruttiin viitaten sopimusongelmiin. Jokaiselle tyytymättömälle luvattiin rahat takaisin (joskaan ei kokonaan?), jos he poistuisivat festivaalialueelta tiettyyn aikarajaan mennessä. Reipas 30 wimppiä lunasti rahansa.

Festivaali oli onnistunut ainakin Manowar-tujauksen kokoa mitattaessa, mutta rahallisesta tai kävijämääräisestä suorituksesta on vaikea mennä sanomaan. Henkilökohtaisesti kävin tiedustelemassa lippuluukulla myytyjen lippujen määrää, jolloin se kerrottiin olevan noin 15 000 tietämillä. Festivaalilla tuntui myös olevan vähemmän kävijöitä kuin vuotta aikaisemmin (ilm. määrä oli 25 000 vuodelle 2007), mutta silti Manowar ilmoitti jälkeenpäin 35 000 todellisen metallin puolustajan tarponeen pitkin Bad Arolsenin nurmikenttiä. Tiedä häntä. Myös rahaongelmista oli puhetta ilmassa; Joey paljasti lavalla, että festarin työväen sponsori oli löytynyt vasta kuukausi ennen itse ajankohtaa, huhun mukaan tuliefekteistä vastaava osapuoli olisi ollut purkamassa välineistöään ja saksalaislehdistön mukaan Manowar oli todella suurissa veloissa.

Kuten aiempi festivaali, myös Kings of Metalin 20-vuotisjuhlatapahtuma taltioitiin kaikessa uljaudessaan DVD:lle, joka julkaistiin teräksisessä paketissa loppusyksynä 2008. DVD:tä myytiin myös 150 euron hintaisena erikoisversiona, jossa oli bändin jäsenten nimikirjoitukset.

Katso alta fanin kuvaama videosound checkistä, virallinen DVD:n traileri ja The Crown And the Ring ja Bridge of Death livenä, DVD:ltä.

Manowarin perjantain settilista:
01. Manowar
02. Death Tone
03. Metal Daze
04. Fast Taker
05. Shell Shock
06. Dark Avenger
07. William’s Tale
08. Battle Hymn
09. Warlord
10. Secret Of Steel
11. Gloves Of Metal
12. Gates Of Valhalla
13. Hatred
14. Revelation (Death’s Angel)
15. March For Revenge (By The Soldiers Of Death)
16. Blood Of My Enemies
17. Each Dawn I Die
18. Kill With Power
19. Hail To England
20. Army Of The Immortals
21. Black Arrows
22. Die With Honor
23. Warriors Of The World United
24. Bridge Of Death

Manowarin lauantain settilista:
01. Manowar
02. All Men Play On 10
03. Animals
04. Mountains
05. Thor (The Powerhead)
06. Sign Of The Hammer
07. The Oath
08. Thunderpick
09. Guyana (Cult Of The Damned)
10. Fighting The World
11. Blow Your Speakers
12. Carry On
13. Violence And Bloodshed
14. Defender
15. Drums Of Doom
16. Holy War
17. Master Of Revenge
18. Black Wind, Fire And Steel
19. Wheels Of Fire
20. Kings Of Metal
21. Heart Of Steel
22. Sting Of The Bumblebee
23. Kingdom Come
24. Pleasure Slave
25. Hail And Kill
26. The Warrior’s Prayer
27. Blood Of The Kings
28. Die With Honor
29. Warriors Of The World United
30. The Crown And The Ring (Lament Of The Kings)