Manowar bändinä

Manowar 2011

Joey DeMaio
1980-

Eric Adams
1980-

Karl Logan
1996-

Donnie Hamzik
1982-1983, 2009-

Manowar on Yhdysvaltojen New Yorkin Auburnissa 1980-luvun alussa perustettu heavy metal -bändi. Manowarin soittama heavy metal on bändin omin sanoin ”oikeaa” tai ”todellista” heavy metallia, joka ilmenee monin tavoin; useat Manowarin kappaleet ovat mahtipontisia,
tunnelmaltaan sotaisia, tuhoavan räväköitä ja kunniasta kertovia voitonhymnejä, joiden sanoitukset käsitelevät usein voittoa, taisteluita, kunniaa, rohkeutta, kuolemattomuutta, soturuutta ja norjalaista mytologiaa. Kaiken tämän Manowar esittää tärykalvoja koettelevalla äänenvoimakkuudella ja heikompia pelottavalla soundilla yhdistettynä uhoa hohkavaan lavaesiintymiseen ja vääräuskoisten tuhoamiseen.

Soittaessaan todellista metallia Manowar myös julistaa kuolemaa väärälle metallille. Manowarin johtaja, basisti Joey DeMaio, on sanonut väärän metallin olevan kaikkea sellaista kaupallista musiikkialan toimintaa, jossa päätarkoituksena on saada fanien rahat
ja tehdä mahdollisimman paljon voittoa huomioimatta kannattajakuntaa ja omistautumatta musiikilleen täydellisesti. Joey DeMaion ajatuksia musiikkialasta voi lukea lisää täältä: Joey DeMaio: mielenkiintoinen haastattelu helmikuulta 2011. Manowar myös kiinnittää todella paljon huomiota keikkojensa äänenlaatuun; Manowar tunnetaan bändinä, joka soittaa kaikista kovimmalla äänenvoimakkuudella ja pelottaa jokaisen vääräuskoisen tiehensä, mutta samalla panostaa myös täydelliseen kokemukseen faneilleen. Manowar solmi yhteistyösopimuksen espanjalaisen äänipioneeri D.A.S. Audion kanssa maaliskuussa 2011, jonka seurauksena bändi pystyy hyödyntämään kaikkein parhaimpia saatavilla olevia PA-laitteita keikoillaan (uutinen: Manowar ja D.A.S. Audio solmivat yhteistyösopimuksen). Manowarin soittimet ja backline-kaiutinkaapit ovat myös ainutlaatuisia, varta vasten heille suunniteltuja ja rakennettuja.

Manowarin perustivat basisti Joey DeMaio ja kitaristi Ross the Boss. Joey on Manowarin johtohahmo, joka vastaa pääasiassa musiikin luomisesta ja bändin toiminnasta. Julkisesti ei kuitenkaan ole tietoa siitä, kuinka asiat bändin sisällä toimivat, ja kuinka paljon kullakin yhtyeen jäsenellä on sanavaltaa päätöksissä koskien bändin toimintaa, musiikkia ja linjauksia. Joey on kuitenkin jäsenistä ehdottomasti eniten esillä, ja Manowarin keikoille todella ominainen piirre onkin Joeyn pitämä uhopuhe.

Jokainen heavy metallia kuunteleva henkilö tietää Manowarin. Bändin musiikki, toiminta ja etenkin johtohahmo Joey ovat kuitenkin jakaneet paljon mielipiteitä. Todella moni rakastaa Manowaria yli kaiken ja sydämensä pohjasta, mutta on myös niitä, jotka suoranaisesti vihaavat bändiä ja halveksuvat kaikkia Manowarin toimia. Tämä tekeekin Manowarista aivan oman tapauksensa, koska mielipiteet jakautuvat harvoin yhtä rankasti kahteen eri kastiin musiikista puhuttaessa. Samasta syystä heavy metal -kulttuurissa pidetään myös yleisenä arvona ja tietona Manowar-fanien yltiöpäisyyttä ja loputonta uskoa kuninkaihinsa. Moni henkilö, joka ei edes varsinaisesti kuuntele Manowaria, tunnustaa fanien uskollisuuden ja yhteisöllisyyden. Bändi on myös itse julistanut samaa sanomaa fanien merkityksestä ja uskosta seuraajiinsa vuosien ajan. Manowar ei anna periksi missään eikä kenellekään vaan tekee juuri niin kuin haluaa ja tarjoaa faneilleen vain ja ainoastaan parasta mahdollista laatua – täysin riippumatta vastustajiensa tai väärän metallin soittajien mielipiteistä. Manowarin vastustaminen on joskus mennyt todella pitkälle, josta hyvänä esimerkkinä on tämä uutinen tammikuulta 2010: Death to False Promoters, hajupommi ja pommiuhkia.

Tarjotakseen faneilleen parasta mahdollista ja jotain sellaista, mitä muut bändit eivät ole tehneet, Manowar järjesti oman festivaalinsa ensimmäisen kerran kesällä 2007 Saksassa. Festivaali kantoi Manowarin levy-yhtiön mukaisesti nimeä Magic Circle Festival. Kahden päivän festivaalin liput maksoivat vain kymmenen euroa päivää kohden, ja paikalla oli yli 25 000 soturia. Samalla festivaalilla Joey julkisti lavalla tiedon vuotta myöhemmin vietetystä Kings of Metalin 20-vuotisjuhlasta, jonka aikana Manowar soitti kaikki kuusi ensimmäistä levyään alusta loppuun kahden illan aikana. Yksityiskohtainen katsaus jokaiseen Magic Circle Festivaaliin löytyy täältä. Toinen hieno esimerkki Manowarin omistautumisesta faneilleen on keväiden 2007 ja 2011 kiertueet, joiden keikoilla bändi jakoi ilmaisia t-paitoja kaikille ulkomailta keikkoja katsomaan matkustaneille. Kesäkuussa 2009 Manowar taas julkaisi Father-kappaleen kunnianosoituksena faneilleen englannin lisäksi 15 muulla kielellä laulettuna. Bändin jäsenet ovat myös olleet henkilökohtaisessa yhteydessä uskollisiin faneihinsa soittamalla puheluja ja kiittäen esimerkiksi keikka- tai festivaalilippujen ostamisesta.

Manowar on julkaissut vuoden 1982 jälkeen kymmenen studioalbumia ja yhden uudelleenäänitetyn levyn. Viimeisin täyspitkä studioalbumi Gods of War julkaistiin vuonna 2006. Fanit ovat odottaneet täysin uutta levyä jo monen vuoden ajan – ja nyt odotus alkaa tulla tiensä päähän. Manowar oli studiossa huhtikuussa 2011 ja jatkaa uuden Hammer of the Gods -levyn äänitystä marraskuun Battle Hymns -kiertueen jälkeen. Levyn varsinaisesta julkaisuajankohdasta ei ole varmaa tietoa ja sen tekeminen on venynyt todella pitkäksi, sillä ensimmäiset tiedot uusien kappaleiden äänityksistä tulivat jo syyskuussa 2009. Joey on ilmoittanut levyn myöhästymiseksi Manowarin ensimmäisen levyn rumpalin Donnie Hamzikin paluun, jonka vuoksi kaikki jo kirjoitettu materiaali oli unohdettava ja työ aloitettava täysin puhtaalta pöydältä (uutinen: Joey DeMaio kertoo videolla Hammer of the Godsin tilanteesta). Foorumin viestiketju löytyy täältä: Hammer of the Gods.

Manowarin entiset jäsenet:

Carl Canedy, rummut, 1980-luvun alku ennen esikoisalbumia
Scott Columbus, rummut, 1983-1990 ja 1996-2008
Kenny Earl ”Rhino” Edwards, rummut, 1991-1996 ja kolme keikkaa kesällä 2008
Ross ”The Boss” Friedman, kitara, 1980-1988
David Shankle, kitara, 1988-1994

Manowarin pitkäaikaisin rumpali Scott Columbus kuoli 54 vuoden iässä 4. huhtikuuta 2011. Lisää asiasta linkkien takaa: Scott Columbus on kuollut – lepää rauhassa kuningas, Manowar omisti Gates of Valhallan Scottin muistolle, Scott Columbus on kuollut ja Muisto Scott Columbuksesta.

Muutama huomioitava asia Manowarista:

  • Ensimmäinen metallibändi, joka sisällytti miekkoja, noituutta ja taikuutta niin lyriikoihinsa kuin albumikuvituksiinsa
  • Ainoa bändi, joka on äänittänyt legendaarisen näyttelijän Orson Wellesin kanssa
  • Ensimmäisten metallibändien joukossa, jotka äänittivät orkesterin kanssa
  • Ensimmäinen bändi, joka rakensi omia kaiutinkaappeja
  • Ensimmäinen metallibändi, joka nauhoitti 5.1 äänijärjestelmää käyttäen
  • Maailman kovoäänisin bändi (Manowar on myös rikkonut oman ennätyksensä kolmesti)